Planinarski izlet na BIJELE STIJENE (vrh 1335m) I VIHORAŠKI PUT u nedjelju 20.6.2021.

Bijele stijene su dio masiva Velike Kapele i zajedno sa Samarskim stijenama imaju status strogog rezervata prirode(područje neizmijenjeno ili neznatno izmijenjeno ljudskom aktivnošću). Zabranjena je svaka aktivnost koja bi mogla narušiti izvornost i cjelovitost prirode. Malo gdje se priroda tako vješto poigrala prirodnim fenomenima (kiša, snijeg, led, vjetar, sunce, temperaturne oscilacije) kao u području Bijelih stijena. U bijelom kamenu priroda je formirala muzej kraških oblika-izmjenjuju se oblici vrata, arkada, stolova, tornjića, čunjića, amfiteatara, prsti, piramide, katedrale što se okomito uzdižu nad dubokim sniježnicama i dolinama (Zelena  dolina, Natašin dol) u oblicima ljuskastih i prstenastih stijena. Područje iznimno zanimljive flore i faune u potpuno očuvanoj divljini..

Opis puta:

 -Pohod započinjemo na „Vratima”, dijelu makadamskog puta od Mrkoplja (Tuka)  za Jasenak. Krećemo kroz „Dolinu kostura” prema pl.skloništu „Miroslav Hirtz” koje glasi za jedno od najljepših objekata takve vrste u Hrvatskoj, te obližnjem pl.domu „Bijele stijene” odakle se uspinjemo strmo (uz pomoć sajle) prema vrhu „Bijelih stijena”(1335m) s jedne strane, a spuštamo se preko stijena i klinova na drugu stranu. Zatim nastavljamo prema udolini i sniježnici – „Kapelici” ispod stijene „Slonova brada”. Nastavljamo Vihoraškim putem uz krške oblike stijena i udolina: „Prsti”,” Boce”, „Zelena dolina”, ”Ljuska”i  ”Natašin dol” do „Ratkovog skloništa”, odakle se spuštamo na „13.km”(uobičajeno polazište za Samarske stijene) i makadamom se vraćamo prema „Vratima” odakle smo krenuli.

Prijevoz: U privatnom aranžmanu(Pazin-Mrkopalj-Tuk)

Okupljanje: 6,50 h u Pazinu iza autobusne stanice

Početak hodanja: 9,30 h

Ukupno vrijeme hodanja: 9,30-10 sati

Težina staze: iznimno zahtjevna planinarska staza(glasi za jednu od težih pl.staza u Hrvatskoj),preporučljiva samo za iskusne planinare u dobroj kondiciji (sa puno uspona i silazaka uz upotrebu i ruku i nogu, dobrodošle su penjačke vještine)

Broj sudionika: Ograničen na max. 15

Oprema:  standardna planinarska oprema i obuća za sredogorje, hrana i voda iz ruksaka,  važeća planinarska ,osobna i zdravstvena iskaznica.

Hrana i piće: Iz ruksaka, ponijeti dovoljno vode!

Vodiči: Tatjana Družetić, Patricija Jedrejčić i Alberto Jedrejčić i pomoćni vodiči

Prijave:  svaki dan17-20h, zaključno do petka ,18.6.20321. u 19h, na tel.vodiča:

Tatjana Družetić 091/510 3138

Patricija jedrejčić 098/965 5760

Napomena:

-U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika pohod će biti odgođen

odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta i da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da je član Planinarskog društva Pazinka i  HPS-a s uplaćenom članarinom za tekuću godinu, te da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost.

Zbog situacije uzrokovane COVID 19 virusom a sve u cilju zaštite zdravlja skrećemo pozornost na pridržavanje  mjera, preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.