Planinarski pohod Nanos (Gradišće – Gradiška Tura – Furlanovo zavetišće – Gradišće) – nedjelja, 14.7.2024.

Prijevoz: osobni automobili

Mjesto i vrijeme okupljanja: parkiralište iza autobusne stanice Pazin

Polazak: 6.00 h

Opis pohoda:

Vožnja  do Vipave (kamp Gradiška tura). Tu ostavljamo aute (104m/nv)  i krećemo na planinarsku stazu prema vrhu Gradiška Tura  (754 m/nv).

Staza je lagana i nezahtjevna (prvi uspon je izložen suncu  a kasnije smo cijelo vrijeme u šumi). Nakon cca 1,30 h hoda dolazimo do vrha Gradiška Tura. Gradiška Tura je vrh, koji se nalazi iznad grada Vipave, na zapadnoj strani planine Nanos. Sa vrha je prekrasan vidik na Vipavsku dolinu, Trstelj, Čaven i Golake.

Pravimo kraću pauzu te nastavljamo put  po visoravni pa  kroz šumu  do  Furlanovog zavetišća na Abramu (seoskog domaćinstva Abram). U Abram dolazimo nakon cca 3,5 sata pješačenja (od polazišta). U seoskom domaćinstvu Abram pravimo pauzu  cca 1 sat, te se nakon toga vraćamo stazom „Čez plaz“ u Gradišće. Za silazak nam je potrebno cca 2 sata. Ukupno vrijeme hodanja je 6-7 sati.

Oprema: standardna za niskogorje, zaštita od sunca, kiše i vjetra.

Hrana i piće: iz ruksaka (seosko domaćinstvo Abram je opskrbljeno hranom i pićem).

Vodiči:  Patricija Jedrejčić i Sonja Levak

PRIJAVE: do petka 12.7.2024., na tel. Patricija – 098 96 55 760; (poruka sa imenom i prezimenom)

Dokumenti: osobna isprava za prijelaz granice, zdravstvena i planinarska iskaznica

Napomena: prijavom na pohod svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje u pohodu; da je član HPS; te da pristupa pohodu na vlastitu odgovornost. Organizator zadržava pravo promjene programa s obzirom na vremenske prilike i ostale nepredviđene okolnosti.

TK-Abram_57554 (1)