Promocija monografije “145 godina planinarstva u Istri”, poziv članovima

Pozivaju se članovi planinarskih društava da se pridruže promociji/predstavljanju monografije “145 godina planinarstva u Istri”.

 U petak 3. lipnja Istarski planinarski savez (IPS) predstaviti će javnosti monografiju „145 godina planinarstva u Istri“. Predstavljanje će se održati u Dnevnom boravku Centra udruga „Rojc“ u Puli s početkom u 18 sati. Svi su pozvani i dobrodošli!

Programom je predviđen uvod predsjednika IPS-a Gorana Šepića kao nakladnika i potom izlaganja glavnog urednika/koautora monografije Vladimira Rojnića uz moguće učešće i ostalih koautora.

Istarski ljubitelji planina uključili su se s organiziranim planinarstvom vrlo rano u krug naprednih europskih naroda. Svega 19 godina iza prvog planinarskog društva Alpine Club-a u Londonu te 2 godine iza Hrvatskog planinarskog saveza, u Pazinu je 1876. osnovana Societa Alpina dell’ Istria (SAI). To je prvo planinarsko društvo, a prema današnjim saznanjima ujedno i prvo sportsko društvo osnovano na području današnje Istarske županije. U prezentaciji će biti govora o petogodišnjem stvaranju monografije uz učešće 22 autora i istraživača te brojnih autora fotografija i ostalih suradnika. Ujedno će se dati kratki prikaz najzanimljivijih povijesnih trenutaka planinarstva u Istri i njegovih najznačajnijih protagonista, od prvog inicijatora Antonija Scampicchija, preko liječnika himalajskih ekspedicija Dubravka Markovića do najnovijih hodača na duge staze i drugih. Planinarstvo nije samo rekreacijski sport ili hedonističko konzumiranje planinskih ljepota. Zbog blagotvornog međudjelovanja kroz susrete s ljudima i krajevima doslovce iz cijeloga svijeta, možemo ga smatrati dijelom opće kulture nekoga kraja ili naroda. Stoga će prezentacija osim planinarima, nadamo se, biti zanimljiva i široj publici.