Pd Pazinka organizira planinarenje na Snežnik (Slovenija), nedjelja 5.6.2022.

Planinarsko društvo Pazinka Pazin

Organizira planinarenje

Sviščaki 1243m/nv -Snežnik 1796 m/nv

Slovenija

Nedjelja, 5. lipnja 2022.

Polazak:  7,00h    autobusna stanica Pazin. Prijevoz osobnim automobilima.

Snežnik ili Veliki Snežnik  s nadmorskom visinom 1796 metara je najviši vrh Notranjske. Izdiže se iznad prostranih šuma na južnom rubu Slovenije, to je ujedno i najviši izvanalpski vrh. S nadmorskom visinom gotovo 1800 m predstavlja granicu između Jadranskog mora i kontinenta, zato je cijelo područje kako i samo ime govori, bogato snijegom koji se zadržava sve do svibnja.

Opis puta: vožnja Istarskim ipsilonom preko tunela Učke do Matulji gdje se spajamo na cestu A7  koja vodi preko graničnog prijelaza Rupa do Ilirske Bistrice. U centru Ilirske Bistrice treba skrenuti desno prateći putokaz za Sviščaki prema cesti za Lošku dolinu, od kuda nam preostaje još 19 km po asfaltnoj cesti do planinarskog doma Sviščaki (zaustavljamo se na parkingu iznad doma) te će tu biti ishodište naše ture.

Od parkinga do vrha Snežnika savladavamo visinsku razliku pri usponu 740m te će nam biti potrebno cca 2h za uspon te isto toliko za silazak. Ukupna dužina staze je 11 km. Minimalna visina 1231 m, maksimalna 1796 m. Visina polazišta 1243 m a  visina odredišta 1796 m. Prosječan nagib 15%.

Ispod samog vrha Snežnika nalazi se planinarska kuća Draga Karolina, koja je opskrbljena jelom i pićem.  Snežnik spada u sredogorje, ali se može uspoređivati sa alpskim vrhovima po panorami i vidicima. Pogled seže do Kvarnerskih otoka i Velebita, do Kamniških i Julijskih Alpi, pa čak i Dolomita. Nakon odmora na vrhu Snežnika krećemo prema Malom Snežniku te se preko Grde Drage spuštamo do planinarskog doma na Sviščakima.

Karakteristike staze: obzirom da svladavamo nadmorsku visinu od 740 m staza spada u VR3 (umjereno zahtjevne staze); kondicijska zahtjevnost je K1– lagano (manje od 5 h hoda); T1 – tehnički nezahtjevna staza.

Oprema: Planinarska oprema za sredogorje;  prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra,  štapovi, kapa, rukavice, prva pomoć…

Dokumenti: osobna iskaznica ili putovnica, planinarska i zdravstvena iskaznica.

Hrana i piće: Iz ruksaka

Vodiči: Patricija Jedrejčić i Sonja Levak

Obavezne prijave porukom uz ime i prezime na broj telefona 098 96 55 760 (Patricija), do petka, 3.6.2022.

 Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava

  • zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu
  • odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka
  • glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.