Radi se na izmjeni Okvirnog plana pohoda

U četvrtak, 14. svibnja 2020. godine, u prostorijama Planinarskog društva “Pazinka” u Rašanovoj ulici u Pazinu održan je sastanak Upravnog odbora društva na kojem je zaključeno kako će se s popuštanjem mjera Stožera civilne zaštite RH, krenuti u daljnje planiranje aktivnosti za rad društva.

Od početka epidemije bolesti SARS-CoV-2 PD Pazinka je pozvala svoje članove  da se radi zaštite zdravlja suzdrže od aktivnosti koje bi mogle doprinijeti širenju virusne infekcije. Otkazane su sve planinarske aktivnosti društva. Tijekom proteklih tjedana većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala.

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske započeo je krajem travnja s postupnim puštanjem mjera i dopuštanjem raznovrsnih aktivnosti, a od 11. svibnja 2020. ukinute su propusnice kojima je bilo ograničeno kretanje između županija. Također se od 11. svibnja otvaraju nacionalni parkovi i parkovi prirode te planinarski objekti koji imaju odgovarajuće uvjete za nastavak rada.

Svim članovima planinarske udruge poznato je da je tjelesna aktivnost na otvorenom važna za zdravlje pojedinca i zato je njihova želja za boravkom i kretanjem u planinama potpuno razumljiva. Potrebno je, međutim, imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da svi moramo i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja

Sukladno preporukama Hrvatskog planinarskog saveza  i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje molimo da proučite, Upravni odbor  donio je Odluku o izmjeni okvirnog kalendara pohoda za 2020. godinu.

U kalendaru pohoda za sljedeće razdoblje planirani su izleti u Sloveniju i Italiju.  Radi situacije COVID-19 i preporuka HZZJZ teško bismo se mogli pridržavati donesenih mjera oko organizacije autobusa, te preuzimanja odgovornosti za smještaj planinara u domove, pa smo odlučili da je najbolje da ponudimo zamjenske izlete koji je moguće organizirati do kraja godine.
Idućeg tjedna društvo će organizirati sastanak vodiča, kojih u društvu ima devetero, te će se nakon toga donijeti izmijenjeni plan pohoda.