Drugi radni vikend – Romatenspitze (2696m) i podnožje Kriške stene (1950m)

U povoljnim vremenskim uvjetima uspješno održan drugi radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Neintenzivan koncept školovanja u planinarskom skijanju, programiran za članove PD Pazinke tako da se svi u tom procesu mogu što lakše prilagoditi izvođenju i teoretske i praktične nastave, pokazao se primjerenim izborom. Pažljivo balansiran s poslovnim i obiteljskim obavezama, ponudio je osim toga i dovoljno vremena za oporavak od napora u jednoj od najkompleksnijih planinarskih djelatnosti u kojoj polaznici ove škole stječu svoja prva iskustva.

Sukladno odobrenom planu rada, 02.03.2023. g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, s velikim zanimanjem polaznici škole planinarskog skijanja interaktivno su odslušali i drugi set stručnih predavanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza nakon kojeg su prionuli i organizacijskim pripremama za drugi radni skijaški vikend.

U ranim jutarnjim satima subote 04.03.2023.g. započela je prva „ozbiljnija“ skijaška tura i to na Romatenspitze (2696m), u austrijskoj planinskoj skupini Goldberggruppe u pokrajni Kärnten. Ova lijepa i ne previše naporna skijaška tura s pravom slovi kao jedna od najpoznatijih i najpopularnijih u Nacionalnom parku Hohe Tauern. Iz tipičnog alpskog skijaškog mjesta Mallnitz kroz dolinu Taurentall dolazi se do Jamnigalma, impozantne kotline nad kojom dominira Geißelkopf (2974 m), koja je ujedno i početna točka od koje preko zasniježenih prostranstava započinju sve ture u okruženju. Zanimljivost da su stari Rimljani ovdje prešli glavni alpski greben prije više od 2000 godina na neki način određuje njihov težinski razred. Planski utvrđena praktična nastava započela je već na samom početku kroz vizualnu analizu morfologije snježnog pokrivača i trikove čitanja specifičnih oblika vjetrom transformiranog snijega, nastavila se je tijekom napredovanja kroz tehnike kretanja u zimskim uvjetima i specifične komunikacijske vještine, da bi kulminirala usavršavanjem tehnika planinarskog skijanja osnovne razine. Tura je u primjereno vrijeme i bez većih problema u upravljanju rizikom uspješno privedena kraju i zaključena na zadovoljstvo svih sudionika okrijepom u Stockerhütte.

Naredni dan, u nedjelju 05.03.2023.g, nakon noćenja u Koči na Gozdu pod slovenskim prijevojem Vršič, kao zaključak radnog vikenda izvedena je i skijaška tura kroz Krnicu do podnožja Kriške stene (1950m), barijere koja zatvara tu duboku alpsku dolinu između velikana Julijskih Alpa, Škrltice (2740m), Križa (2410m) Razora (2601m) i Prisojnika (2547m). Inače vrlo popularna, tehnički nešto zahtjevnija ali ipak kraća od prethodne, ova skijaška tura pružila je polaznicima priliku da iskušaju svoje vještine u izazovnijim okolnostima i intenzivnijem naporu skijaškog planinarenja kako u usponu tako i u spustu. U jednakom smislu dalo se je primijetiti da su te padine većih strmina sa zahtjevnijim snježnim pokrivačem u uvjetima nižih temperatura stavile na kušnju upornost i vještinu i ostalim prisutnim planinarskim skijašima koji su se na turi zatekli u iznenađujuće velikom broju.

Na kraju radnog vikenda, puni entuzijazma i dobrog raspoloženja nakon podrobne analize svih provedenih aktivnosti i evaluacije evidentnog individualnog napredovanja polaznici su izrazili pozitivno nestrpljenje prema novim izazovima očekivanih u nastavku skijaškog školovanja.

Autor teksta: Mladen Nikšić

Autori fotografija: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Damir Blažević, Goran Kliman

« od 5 »