VG uspon Grossvenediger

Štoria: S obzirom da smo već dosta vremena doma, šjoru Damiru je počelo kuhat i nakon nekoliko poziva uvjeria je Kiketa i Nikšu da mu se pridruže rješit Grossvenediger.

Grossvenediger se nalazi u parku Hohe Tauren (Austrija) koji je ujedno pokriven najvećim (površinski) ledenjakom u Austriji.
Uspon je moguće ostvariti sa više strana a mi smo to izveli iz smjera koji kreće iz sela Hinterbilch preko pl.doma Johannishutte i Defreggerhaus na vrh.
Krenuli smo od kuće u ranim jutarnjim satima vozili 4-5 sati prema Lienzu do sela Hinterbilch gdje ujedno završava lokalna cesta,nakon nekih 500 metara dolazi se do parkirališta od kuda počinje staza za prema Johhanishutte. Tu se može (ča smo i napravili) iznajmiti taxi koji vozi po makadamskoj cesti (hoda cca 2 sata) do samog doma.Dolaskom na dom Johannishutte(2121 met) počinje naš uspon prema vrhu, nakon cca 3 sata po dobro označenoj stazi dolazimo do drugog doma Defreggerhaus(2964 met) koji je smješten pod grebenom zaštićen od lavina i vjetra.Tu smo se
smjestili u dom i uz osviježenje odradili aklimatizaciju i pripremu za sutrašnji uspon. Uspon smo započeli sljedeće jutro u 5 sati (još po škuremu) kako bi se ča prije mogli vratiti sa
ledenjaka da se nebi dovodili u opasnost kada sunce zaprži ,uspon je tekao glatko tako da smo na vrhu bili već prije 8 sati. Vrijeme kakvo smo samo poželjeti mogli, oblaci koji su nas prvi dan pratili i štitili od sunca preko noći su se razišli i nebo je bilo čisto bez trunke oblaka, lagani povjetarac (u kosi – ki je ima) pratio nas je cijelim putem i hladio,mada je na samom grebenu bilo par pravih zapuha koji su nas malo i zalelujali. Nakon par zajedničkih slikica i orijentacije u prostoru krenuli smo na spust.
Kako to sa Nikšom uvijek biva (ča je jako korisno i pohvalno) negdje na oko 3100 – 3200 metara izveli smo vježbu izvlačenja partnera iz ledenjačke pukotine (špalte) u realnim uvijetima.Za Damira je to bilo ponavljanje a za mene novo iskustvo,nakon obostranog izvlačenja (na Bernarda i Švicarca) te kraće okrijepe nastavili smo put na dom Defreggerhaus (naravno na jenu birricu) i Johannishutte od kojeg smo ponovno iskoristili blagodati taxija i skratili put do doline te krenuli put Istre.

Datum:18 i 19.08.2023.

Područje: Hohe Tauren(Austrija)

Polazna točka: Johhanishutte(2121 m)

Cilj: Grossvenediger (3657 m)

Sudionici: Mladen Nikšić,Damir Blažević i Kristian Križmanić

Autor texta: Kristian Križmanić

Autori slika: Nikša,Damir i Kiko

« od 2 »