Četvrti radni vikend ŠPS – Similaun (3606m)

U gotovo zimskim uvjetima uspješno održan i četvrti radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Posljednji radni (produženi) vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza održan je 4.-7.04.2023.g. u Ötztalskim Alpama u planinskoj skupini Schnalskamm na državnoj granici između austrijske provincije Tirol i talijanske provincije Južni Tirol. Za glavni cilj, koji je ujedno bio i ispitna tura, odabran je Similaun (3606m), zvučno ime šestog najvišeg vrha Austrije koje odjekuje u ušima svakog visokogorca i neizostavan je izbor u planinarskom skijanju.

Similaun je prije svega poznat po „ledenom čovjeku“, čije je mumificirano tijelo u rujnu 1991. godine slučajem globalnog zatopljenja pronađeno na 3210 m visokom prijevoju Giogo Tisa (njem. Tisenjoch). Kako ova planinska skupina razgraničava nacionalne teritorije, isprva je bilo neizvjesno treba li „Ötzi“ pripasti Italiji ili Austriji, odmah je uslijedila međudržavna granična arbitraža. Međutim, nakon geopolitičkih peripetija prevladala je znanstvena važnost bez presedana u povijesti čovječanstva. Obimnim forenzičkim istraživanjima utvrđeno je da to danas svjetski poznato najstarije (utvrđena mu je starost od 5300. god) prirodno mumificirano ljudsko tijelo izvor neprocjenjivih znanstvenih uvida u život Europljana iz kalkolitika, prijelaza iz razdoblja neolitika u bakreno doba. Na mjestu otkrića svjedoči divovski obelisk s info pločom i u neposrednoj blizini instalacija s meteo instrumentima i web kamerom lokacije, a sam „Ötzi“ se, zajedno s svim svoijim pronađenim artefaktima, može vidjeti u Muzeju arheologije Južnog Tirola u Bolzanu koji svake godine privuče do 260 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.

Planinskoj skupini Schnalskamm pristupilo se je izravno iz Venta (1896m), tipično tradicionalnog alpskog mjesta, zatim kroz 8 km dugu glacijalnu dolinu Niedertal do Martin Busch Hütte (2501m) koji je poslužio kao izdašni ishodišni komfor za sve dane ove završnice programiranog skijaškog školovanja.

Ispitna skijaška tura započela je u jutarnjim satima srijede 5.04.2023.g. Isprva usponom kroz ledeno hladni Dornleger (in situ temperatura -10°C), završnicu glacijalne doline Niedertal u kojoj je još do prije pedesetak godina egzistirao zajednički terminus okolnih već nepovratno degradiranih ledenjaka, pa sve do podnožja prijevoja Niederjoch (3017m) na kojem se nalazi Similaunhütte (3019m), zapravo najpopularnije ishodište visokogorskih tura u planinskoj skupini.

Još prethodne večeri polaznici škole iskoristili su priliku samostalno proučiti zadanu skijašku turu izborom primjerene rute i mogućih varijanti u slučaju nužde, konzultirati se o trenutnim uvjetima proučavajući dostupnu literaturu i posjetioce dupkom punog planinarskog doma, provjeriti meteorološku i lavinsku prognozu s ljubaznim domaćinom te pripremiti potrebnu opremu, putnu hranu i tekućinu.

Nakon savladavanja krnice neposredno ispod prijevoja Niederjoch konačno je započeo i uspon ledenjakom Niederjochferner. Naučenom vještinom orijentacije u ledenjačkim okruženju i vizualnom analizom morfologije visokogorskog terena polaznici su se izmjenjivali u odabiru optimalnog smjera kretanja i upravljanju strategijom odgovarajućeg tempa, ritma i odmora u napredovanju. Završna dionica od mjesta tranzicije Schulterkamm (3450m) do ciljanog vrha Similaun poslužila je demonstraciji osnovnih tehnika kretanja snježnim i zaleđenim vršnim grebenom upotrebom cepina i dereza u usponu i silazu. Nakon povratka s vrha na mjesto tranzicije i kratku okrjepu započeo je skijaški spust u generalnom pravcu uspona ciljajući mirne dijelove ledenjaka umjerenih strmina. Polaznici su dobili priliku demonstrirati organizaciju i komunikaciju grupe u izvedbi skijaškog spusta i individualno vladanje skijaškim tehnikama s učestalim izmjenama podloge, od pršića i napuhanog snijega do „cruda“ i ledenih dionica. Ispitna tura izvedena je u primjerenoj satnici te je bez iznenađenja u upravljanju rizikom uspješno privedena kraju i zaključena u Similaunhütte uz okrjepu na oduševljenje svih sudionika. Povratak na noćenje u Martin Busch Hütte protekao je rutinirano.

Narednog dana, u četvrtak 06.04.2023.g, nakon dobro iskorištenog odmora i obnovljene energije, nastavljen je ispitni postupak. Za to je odabrana skijaška tura na prijevoj Tisenjoch odnosno do „Eismann Fundstelle“ mjesta gdje pronađen „Ötzi“. Tijekom uspona odnosno silaza polaznici su, u okruženju povoljno odabranog poligona individualno demonstrirali postupke u incidentnim situacijama upotrebom improvizacija i jednostavnih metoda samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom, vještinu lavinske predikcije i određivanja razine lavinske opasnosti odnosno postupke u pretrazi i spašavanju u lavinskom događaju.

Posljednjeg dana, u petak 07.04.2023.g. provedenom evaluacijom, nakon olujnog ali sigurnog povratka u Vent, zajednički je utvrđena uspješnost cjelokupnog programiranog školovanja. Svi sigurnosni propusti tijekom procesa prijenosa i usvajanja znanja pravovremeno su detektirani i ispravljeni tako da je izazov upravljanja rizikom protekao kontrolirano i bez značajnijih neugodnosti za sve sudionike. A tijekom ispitnog postupka svi su polaznici pokazali solidno teoretsko znanje i odgovarajuće izveli sve praktične zadatke, dok je snalaženje i prilagodba terenu, suverenost pri planinarskom skijanju, kvaliteta komunikacije i psihofizička spremnost polaznika u fiziološkom savladavanju nadmorske visine (aklimatizacija) i fizičkog napora bilo na potrebnoj razini.

Naročito zadovoljstvo svih sudionika predstavljao je zaključak voditelja škole ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja M.Nikšića da su polaznici/ca Kristina Bartolić, Goran Kliman i Damir Blažević, uspješno savladali program Škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza te su ovom završnom provjerom stekli stručni naziv „pripravnik planinarskog skijanja“ i pravo na službeno uvjerenje o uspješno završenom školovanju.

Tekst: Mladen Nikšić
Fotografije: Kristina Bartolić, Goran Kliman, Damir Blažević i Mladen Nikšić

« od 4 »