Treći radni vikend – Heher Sonnblick (3106m)

U proljetnim uvjetima uspješno održan treći radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Za cilj treće programske ture primjereno je odabrana impozantna glacijalna planina Hoher Sonnblick, visoka 3106m, topografski smještena u planinskoj skupini Goldberggruppe usred glavnog alpskog lanca Hohe Touren na granici između austrijskih pokrajina Kärnten i Salzburg. Osim zadivljujućeg ambijenta svoju popularnost među planinarskim skijašima duguje i komfornom visokogorskom resursu Zittelhaus koji se nalazi na samom njenom vrhu i to zajedno uz najviši austrijski „Meteorologisches Observatorium“ koji ovdje sa stalnom posadom neprekidno djeluje još od 1886. godine. Ipak, usprkos svojoj privlačnosti broj posjeta je ograničen na one koji su sposobni u jednom danu savladati uspon od 1600 metara visine razlike.

Skijaška tura je započela u jutarnjim satima subote 18.03.2023.g. usponom iz mjesta Heiligenblut, odnosno iz zaseoka Fleiss, dolinom Kleines Fleißtal u kojoj još uvijek postoji turistički valorizirano drevno planinsko rudarsko naselje Alter Pocher i ostaci rudnika zlata, po kojima je ova planinska skupina i dobila ime Goldberg . Atraktivnost ponude leži u činjenici da se u njenim glacijalnim dolinama još uvijek može uspješno rudariti zlato iako puno manje produktivno od povijesnih količina koje su igrale ključnu ulogu u bogatstvu kneževa salzburške nadbiskupije. Nakon savladavanja te duge pristupne doline, započela je praktična nastava koja se je odvijala tijekom daljnjeg uspona, kroz vizualnu analizu morfologije visokogorskog terena i vještine orijentacije u zimskim uvjetima odabirom optimalnog smjera kretanja i upravljanjem strategijom aklimatizacije odabirom ispravnog tempa, ritma i odmora u napredovanju. Završna dionica uspona do vrha, odnosno do konačišta Zittelhaus, prolazila je rubnim dijelom sada već mirnog i degradiranog ledenjaka Kleinfleißkees. Uspon je u primjereno vrijeme i bez većih problema u upravljanju rizikom uspješno priveden kraju i zaključen okrjepom na oduševljenje svih sudionika.

Narednog dana, u nedjelju 19.03.2023.g, nakon dobro iskorištenog odmora i obnovljene energije, nastavljena je praktična nastava usavršavanjem u skijaškim tehnikama u idiličnim snježnim visokogorskim uvjetima koji su polaznicima pružili dodatno samopouzdanje i prvo iskustvo spusta ledenjakom sve do njegovog terminusa. Na povoljnom mjestu ledenjačkog kraja, u sigurnosti poligona, rad je nastavljen izvođenjem postupaka u incidentnim situacijama upotrebom improvizacija i jednostavnih metoda samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom. Nakon kratkog odmora uslijedila je i demonstracija vještina lavinske predikcije, detekcije i određivanja razina lavinske opasnosti.

Provedenom analizom, nakon sigurnog povratka u dolinu, zajednički je utvrđena uspješnost još jednog radnog vikenda uz činjenicu kvalitetno iskorištene prilike procesa predaklimatizacije potrebnog u savladavanju visine i napora koji se očekuju u izazovima završnog dijela ovog skijaškog programiranog školovanja.

Tekst: Mladen Nikšić
Fotografije: Kristina Bartolić, Goran Kliman, Damir Blažević i Mladen Nikšić

« od 6 »