Staza kamenih stupi Grižane, Nedjelja 23.4.2023.

„Staza kamenih stupi“ je stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana, a koji je u prošlosti bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Ovim su putem stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah.
Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10 km, savladava 380 m visinske razlike kroz preko 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi).

Mjesto i vrijeme okupljanja: parkiralište iza autobusne stanice u Pazinu u 7:30h.
Prijevoz osobnima automobilima do Grižana. Iz Pazina ide se u pravcu Rijeke do ulaska na autocestu A7 – izlazak na čvorištu za Križišće. Nastavak vožnje lokalnom cestom preko Drivenika, Triblja do Grižana.

Opis pohoda:
Početak od Caffe bara Frankopan. Krećemo iz mjesta Grižane uzbrdo, uskom šumskom stazom do usjeka brda Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje: Karlova peć gornja i donja, do kojih vodi kraći osigurani put.
Nakon kratke stanke savladavamo preostali, manji dio uspona te se na početku grebena nadovezujemo na postojeću planinarsku stazu Litica koja prolazi grebenom brda i vrlo je blaga za hodanje.
Prije dolaska na vidikovac Pridva, čeka nas još manji uspon na Babin kuk, izdvojenu stijenu s koje se pruža lijepi pogled na Vinodolsku dolinu. Na vidikovcu Pridva je planirano dulje stajanje za okrjepu te se otuda s druge strane vraćamo prema mjestu Grižane. Staza je kružna, cca 5h hoda.
Staza je srednje teška.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra, planinarske gojzerice, štapovi, kapa, rukavice, planinarska iskaznica.

Hrana i piće: Voda minimalno 2l, ručak iz ruksaka.

Vodiči:  Larisa Močibob, Dalibor Jakovčić.

Obavezne prijave na tel.098 987 0883 ili  putem maila larisa@optinet.hr do 22. 4. 2023.

Prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela

  Napomene:

  • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.
  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.