In memoriam Zvonimir Zvonko Blažević

Jučer je umro Zvonimir Blažević, dugogodišnji pazinski društveni aktivist i protagonist brojnih društvenih događaja u gradu Pazinu. Rođen je 1942. godine u Osijeku, a već kao 19-godišnjak stiže u Pazin, 1961. „trbuhom za kruhom“ te biva zaposlen kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u tadašnjoj Gimnaziji „Otokar Keršovani“. Sa sportskim se skijanjem Blažević susreo vrlo rano, tijekom pohađanja Srednje fiskulturne škole u Zemunu (1957.-1961.).

Nedugo nakon toga postaje instruktorom skijanja 1969. godine, pa će brojnim Pazincima ostati u sjećanju kao osoba koja im je približila snijeg i snježne radosti.  Nakon toga životni ga put vodi u Poreč gdje se među ostalim bavi i inovativnim vidovima turizma, pa tako postaje instruktor skijanja na vodi.

Godine 1979. vraća se u Pazin i biva zaposlen unutar tvornice Pazinka, u Službi odmora i rekreacije, gdje pomaže razvoju pazinskog sporta, posebno planinarstva gdje organizira edukaciju te pomaže nastanku i osamostaljivanju današnjeg Planinarskog društva. Za zasluge u planinarstvu 2019. dobiva brončanu značku Hrvatskog planinarskog saveza.
Uz to, aktivan je u brojnim sportovima, od rukometa pa do osnivanja Mountain bike kluba Istra, gdje volontira od 2003. godine, pomaže u organizaciji brojnih natjecanja do posljednjih dana. Posebno se može izdvojiti sudjelovanje u organizaciji Prvenstva Europe u boćanju (PEUB) 1989. godine.
Jedna od tema koja ga ja posebno zaokupljala je ekologija te 1989. jedan je od organizatora velike ekološke akcije „Pazin – jama – ekologija“ što je rezultiralo odazivom oko 300-ak ljudi, izrađenim pješačkim stazama od Kaštela i Hotela Lovac do dna kanjona u pravcu ulaza u ponor Jame, te dio staza u pravcu vidikovca i u pravcu budućih pješačkih staza kanjonom Jame. Trasirano je i uređeno ukupno 1.200 metara staza, od čega je 700 metara posuto tucanikom ugrađeno je blizu 700 komada željezničkih pragova u strme dijelove staze. Djelomično je uređen vidikovac, osposobljeno je osvjetljenje reflektorima te je očišćeno smeće iz tog dijela Jame. Kasnije je sklonost ka ekologiji realizirao kroz rad Građanske inicijative Naš potok, dok je prije toga bio koordinator inicijative Pazin – zdravi grad.

Krajem 90-tih otvara privatnu firmu koja se bavi turizmom, a njegov interes za tu granu se realizira kroz aktivno sudjelovanje u Danima Julesa Vernea, i kroz druge aktivnosti poput festivala Retro Pazin ili obilježavanja 140. obljetnice izgradnje pruge.

Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, osnivač Udruge dragovoljaca Narodne zaštite – podružnice Pazin, a 1992. godine biva imenovan zapovjednikom Samostalne domobranske satnije Pazin.

Obitelji i prijateljima ovim putem izražavamo sućut.

Izvor: https://www.kampanja.net/drustvo/in-memoriam-napustio-nas-je-zvonimir-blazevic/

Fotografija sa osnivačke skupštine Pd  Pazinka, 18.12.1981.
Milivoj Dobrilović, Zvonimir Blažević, Branka Ivančić, Nikola Putica.