Planinarski pohod – Južna skupina Samarskih stijena – Nedjelja 09.06.2024.

Samarske stijene su strogi rezervat prirode te kao takve spadaju u najzaštićenija područja, ističu se jedinstvenom geomorfološkom strukturom.
Samarske stijene smještene su u dijelu Velike Kapele, obilazak je moguć Mrkopaljskim planinarskim putem koji se sastoji od 8 kontrolnih točaka, 4 na Južnoj i 4 na Zapadnoj skupini.

Opis puta: Krećemo sa makadamskog puta koji povezuje Tuk Vojni i Jasenak. Sa madamskog puta krećemo bukovom šumom u smjeru Ratkovog skloništa. Obilazak Južne skupine započinjemo u smjeru Razbijenog vrha koji je ujedno i kontrolna točka MPP-a. Nakon uspona na Razbijeni vrh spuštamo se prema Amfiteatru koji je sačinjen od niza vertikalnih stijena. Izlazak iz Amfiteatra zahtjeva korištenje ruku i provlačenje kroz prolaze u stijenama. Nakon Amfitetra penjemo se na Vrh Južne skupine (1298 m) odakle se Dolinom mira spuštamo prema Dvorcu. Dvorac je zadnja točka Južne skupine Samarskih stijena, te se od njega vraćamo u smjeru prilaza prema Ratkovom skloništu.

Karakteristike staze: Staza je dužine cca 8km, uz savladavanje cca 800m visinske razlike, kondicijski srednje teško, tehnički zahtjevno (korištenje ruku)

Prijevoz: osobnim automobilima

Mjesto i vrijeme okupljanja: 09.06.2024, 7:00 parkiralište iza autobusne stanica Pazin

Oprema: standardna za sredogorje, zaštita od sunca, kiše, vjetra, prva pomoć; osobni dokumenti – osobna i planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu.

Hrana i piće: iz ruksaka

Predviđeno vrijeme hodanja cca 8:00 sati

Vodiči: Goran Kliman i Lea Bertoša

Prijave: do 07. lipnja 2024., na tel. Goran (091 317 0104), Lea (098 440 855); poruka sa imenom i prezimenom.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

Vodiči ne snose odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.