Planinarsko skijanje – Punta penia 3343 m

Štoria: Mostogradnja radi svoje, nemir se javlja i postavlja se pitanje biti doma ili ne.

Prognoza nije obećavajuća, po noći kiša, na vrhu snijeg i temperatura mrvicu ispod nule, nećkanje i dalje traje ali na kraju na nagovor Iveta i « ki gleda prognozu stane doma » popuštan i krećemo na turu.
S obzirom da domovi ne rade, plan je bivakirat vani, kretanje oko 05:00 na turu i direkt silazak. Srećom, našli smo dobro mjesto za bivakiranje jer je kiša na kraju padala dobar dio noći.

Pred jutro kiša popušta iako smo zabrinuti jer se temperatura nije spuštala ispod nule na 2000m gdje smo spavali. Krećemo na turu, na početku moramo nositi dosta skije jer je suho do cca 2300m, nakon početnog dijela stavljamo skije i nastavljamo do skoka 2600 m.  Skok prelazimo sa skijama na leđima, uz navezivanje i penjanje. Nakon skoka ponovno skije na noge i put vrha. Rizik se u potpunosti isplatio jer je vršni dio bio prekriven pršićem koji je noćas padao.
Dolazimo do vrha (Punta Penia) i imamo čast popiti prvu biru sa domarom, Carlom Budelom na otvaranju doma nakon lanjske nesreće kada se odlomio dio glečera. Imali smo sreću da smo cijelim usponom gledali prelijetanje helihoptera sa namirnicama te biti prvi gosti doma.

Krećemo na skijanje i prate nas savršeni uvjeti, prah leti na sve strane, dolazimo do skoka gdje se dijelimo na dve grupe, Alen, Špale i ja krećemo u otpenjavanje, dok Ive, Marko i Frano nastavljaju sa skijanjem kroz kuloar koji se nalazi mało dalje od skoka. Tu smo izgubili dosta vremena i s obzirom na toplo vrijeme i niżu visinu nastavak skijanja odradili u mokrom snijegu.

Područje: Marmolada

Vrijeme: 29.5.-30.5.2023.

Cilj: Punta Penia

Ishodište: Lago di Fedaia

Visinka razlika: 1580m

Duljina: 11 km

Trajanje: 7:15 h

Sudionici: Mix Riječko-Istarske ekipe

Autor teksta: Goran Kliman

Autor slika: Goran Kliman, Ozren Dodić

GPX preuzimanje: Punta penia planinarsko skijanje

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Punta penia   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Punta penia PD Pazinka
« od 4 »