Viševnik (SLO), Subota, 24. lipnja 2023.

Viševnik je 2050 m visoka planina koja se uzdiže sjeverozapadno od Rudnog polja na Pokljuki. S vrha se pruža prekrasan pogled na Pokljuku, Triglav i većinu najviših vrhova Julijskih Alpi.

Opis puta: Planinarenje započinjemo iz Rudnog polja preko skijališta do vrha Viševnika. Staza je tehnički nezahtjevna, kondicijski srednje zahtjevna. Pri usponu savladavamo visinsku razliku od 703 m. Planirano vrijeme hodanja do vrha Viševnika je 2,30 h.
Po dolasku na vrh slijedi pauza i razgledavanje.
Ovisno o interesu članova postoji mogućnost A i B grupe (jedna grupa ide preko skijališta na vrh, a druga ide malo dužim putem, preko Srenjskog prevala do vrha – cca 30 min duža staza).
Silazak je planiran preko skijališta do Rudnog polja.
Planirano vrijeme hodanja je 6-7 h (sa pauzama).

Polazak: 5,00h autobusna stanica Pazin. Prijevoz osobnim automobilima

Karakteristike staze: obzirom da svladavamo ukupnu visinsku razliku od 703 m staza spada u VR3 (umjereno zahtjevna staze); kondicijska zahtjevnost je K2 – umjereno zahtjevno (5 h hoda); T1 – tehnički nezahtjevna staza (bez upotrebe pomagala).
Oprema: Planinarska oprema za sredogorje; prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra, štapovi, kapa, prva pomoć…

Dokumenti: osobna iskaznica ili putovnica, planinarska i zdravstvena iskaznica.
Hrana i piće: Iz ruksaka Vodiči: Patricija Jedrejčić i Sonja Levak
Obavezne prijave porukom uz ime i prezime na broj telefona 098 96 55 760 (Patricija) ili 091 610 4622 (Sonja) , do srijede, 21. lipnja 2023

● Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
● Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.