Strilež – Viševica Nedjelja, 13.11. 2022.

 

Strilež je u naravi greben na Velikoj Kapeli koji se proteže u smjeru istok – zapad u dužini jednog kilometra. Nalazi se na polovici puta između Lišnjakove drage i vrha Viševice.  Greben ima dva vrha istočni (1369 m) i zapadni  15 metara viši (1384 m).

Viševica (1428 m) – ističe se izgledom i visinom od okolnih planina. Viševica predstavlja središnji vrh podjednako udaljen od Velebita, Bjelolasice, Risnjaka, Snježnika, Učke i otočnih vrhova sjevernog Jadrana, s vrha promatrač ima osjećaj da se nalazi u središtu golemog prirodnog amfiteatra. Pogledi su fenomenalni neometani na sve strane.

Mjesto i vrijeme okupljanja: parkiralište iza autobusne stanice  u Pazinu u 7:00h.

Prijevoz osobnima automobilima do Ravni – Vagabundine kolibe.

Do Vagabundine kolibe na Ravnima, najbliže se može doći autocestom iz Rijeke do izlaza na čvoru Vrata i dalje do Fužina. Od centra Fužine treba nastaviti vožnju 16 km cestom za Novi Vinodolski preko Liča do Vagabundine kolibe.

Opis pohoda:

Za ovu turu ishodište pohoda je Ravno-Vagabundina koliba (864 m).

Kružna tura osmišljena je na slijedeći način: Vagabundina koliba, Strilež – Istočni vrh (1369 m), Strilež – zapadni vrh (1384 m), vrh Viševica (1428 m) te spust do Vagabundine kolibe na Ravnom.

Staza je kružna, dužine 13 km, cca 5h hoda.

Staza je srednje teška.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od snijega, kiše, sunca i vjetra, planinarske gojzerice, štapovi, kapa, rukavice, planinarska iskaznica.

Hrana i piće: Voda minimalno 2l, nešto za pojesti putem i za vrijeme pauze (iz ruksaka).

Nakon pohoda moguće je ručati u Vagabundinoj kolibi ako ima zainteresiranih, najava nije potrebna.

Vodiči:  Larisa Močibob (098 987 0883), Dalibor Jakovčić.

Obavezne prijave na tel.098 987 0883 ili  putem maila larisa@optinet.hr do 12. 11. 2022.

Prilikom prijave navesti: ime i prezime, kontakt broj mobitela, naziv planinarskog društva.

  Napomene:

  • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.
  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.